Hej Dziewczyny:)
Dzisiaj trochę nietypowo, bo o Makaronach Bartolini Durum, które otrzymałam do testów od firmy SampleCity.
Przed spożyciem gotować:
10 minut,
al dente 8 minut, nie hartować
(100g makaronu na 1 litr osolonej wody)
(po ugotowaniu)
Składniki:
400 g makaronu (np. fusilli, czyli świderki lub penne, czyli rurki)
500 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
cebula
1-2 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy z oliwek
świeża bazylia
pieprz
sól
biały cukier
parmezan tarty
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Pomidory sparzamy (zalewamy wrzątkiem na ok. 30 sekund), obieramy ze skóry i kroimy. Można też skorzystać z obranych pomidorów bez skórki, dostępnych w puszce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusimy przez 5 minut, aż cebula zrobi się miękka. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę, by nie przypalić cebuli i czosnku, ponieważ z pewnością popsuje to smak potrawy! Następnie dorzucamy pomidory i dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną. W przypadku, gdyby sos okazał się zbyt kwaśny, można złagodzić jego smak, dodając odrobinę białego cukru.
Sposób podania:
Na talerz nakładamy makaron. Polewamy sosem. Ozdabiamy listkami bazylii i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego!
Dobra rada: Przepis można dowolnie modyfikować, zastępując parmezan mozarellą, lub dodając do sosu np. czarne oliwki, krewetki czy surimi.
W paczce znajdowały się dwa opakowania makaronu w kształcie świderków, każde o masie 400 g. W wersji tradycyjnej oraz z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku.
SKŁAD:
100% semolina (mąka z pszenicy durum), woda.
Przed spożyciem gotować:
10 minut,
al dente 8 minut, nie hartować
(100g makaronu na 1 litr osolonej wody)
(po ugotowaniu)
- Makaron z pomidorami
Składniki:
400 g makaronu (np. fusilli, czyli świderki lub penne, czyli rurki)
500 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
cebula
1-2 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy z oliwek
świeża bazylia
pieprz
sól
biały cukier
parmezan tarty
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Pomidory sparzamy (zalewamy wrzątkiem na ok. 30 sekund), obieramy ze skóry i kroimy. Można też skorzystać z obranych pomidorów bez skórki, dostępnych w puszce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusimy przez 5 minut, aż cebula zrobi się miękka. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę, by nie przypalić cebuli i czosnku, ponieważ z pewnością popsuje to smak potrawy! Następnie dorzucamy pomidory i dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną. W przypadku, gdyby sos okazał się zbyt kwaśny, można złagodzić jego smak, dodając odrobinę białego cukru.
Sposób podania:
Na talerz nakładamy makaron. Polewamy sosem. Ozdabiamy listkami bazylii i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego!
Dobra rada: Przepis można dowolnie modyfikować, zastępując parmezan mozarellą, lub dodając do sosu np. czarne oliwki, krewetki czy surimi.
SKŁAD:
100% semolina (mąka z pszenicy durum), woda, szpinak suszony (2%), pomidor suszony (2%).
10 minut,
al dente 8 minut, nie hartować
(100g makaronu na 1 litr osolonej wody).
(po ugotowaniu)
- Makaron z łososiem i sosem śmietanowo - koperkowym:
Składniki:
250 g ulubionego makaronu
400 g filetu z łososia (bez skóry)300-350 ml śmietany 12%
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól, pieprz
ser do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez kolejne 4-5 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę, pieprz, sól, i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy po czym dusimy przez 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odlany makaron łączymy z sosem, rozkładamy na talerze. Danie ozdabiamy odrobiną koperku i startym serem.
MOJA OPINIA:
Świetne makarony, o naturalnym składzie!
Jak widać na zdjęciach, kolor i kształt po ugotowaniu pozostaje taki sam, makaron nie skleja się i nie rozpada. Jest bardzo smaczny, można go przyrządzać na wiele sposobów, pasuje prawie do wszystkich dań.
Na stronie producenta- Bartolini jest ogromny wybór smaków, kształtów.
Jest to moja pierwsza przygoda z tym oto makaronem, ale na pewno nie ostatnia
OCENA: 5/5
Uwielbiam takie dania, a makaron mogłabym jeść na okrągło :-)
A Wy co sądzicie o makaronie Bartolini?
Może macie swoje ulubione potrawy, z makaronem w roli głównej?:)

ten zielony ciekawie wygląda;)
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńOj tak. Mogę potwierdzić :P
UsuńNie jadłam jeszcze trójkolorowego makaronu :D
OdpowiedzUsuńWszystko przed Tobą:)
Usuńkolorowe wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń