Makaron Bartolini - Przepisy i testowanie


Hej Dziewczyny:)

Dzisiaj trochę nietypowo, bo o Makaronach Bartolini Durum, które otrzymałam do testów od firmy SampleCity.
W paczce znajdowały się dwa opakowania makaronu w kształcie świderków, każde o masie 400 g. W wersji tradycyjnej oraz z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku. 




SKŁAD:
100% semolina (mąka z pszenicy durum), woda.


Przed spożyciem gotować:  
10 minut,
al dente 8 minut, nie hartować
(100g makaronu na 1 litr osolonej wody)

(po ugotowaniu)

  • Makaron z pomidorami

Składniki:
 400 g makaronu (np. fusilli, czyli świderki lub penne, czyli rurki)
 500 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
 cebula
 1-2 ząbki czosnku
 4-5 łyżek oliwy z oliwek
 świeża bazylia
 pieprz
 sól
 biały cukier
 parmezan tarty

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Pomidory sparzamy (zalewamy wrzątkiem na ok. 30 sekund), obieramy ze skóry i kroimy. Można też skorzystać z obranych pomidorów bez skórki, dostępnych w puszce. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusimy przez 5 minut, aż cebula zrobi się miękka. Należy przy tym zwrócić szczególną uwagę, by nie przypalić cebuli i czosnku, ponieważ z pewnością popsuje to smak potrawy! Następnie dorzucamy pomidory i dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną. W przypadku, gdyby sos okazał się zbyt kwaśny, można złagodzić jego smak, dodając odrobinę białego cukru.

Sposób podania:

Na talerz nakładamy makaron. Polewamy sosem. Ozdabiamy listkami bazylii i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego!


Dobra rada: Przepis można dowolnie modyfikować, zastępując parmezan mozarellą, lub dodając do sosu np. czarne oliwki, krewetki czy surimi.



SKŁAD:

100% semolina (mąka z pszenicy durum), woda, szpinak suszony (2%), pomidor suszony (2%).



Przed spożyciem gotować:
10 minut,
al dente 8 minut, nie hartować
(100g makaronu na 1 litr osolonej wody).

(po ugotowaniu)

  • Makaron z łososiem i sosem śmietanowo - koperkowym:

Składniki:
250 g ulubionego makaronu
400 g filetu z łososia (bez skóry)
300-350 ml śmietany 12%
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól, pieprz
ser do posypania

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez kolejne 4-5 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę, pieprz, sól, i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy po czym dusimy przez 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odlany makaron łączymy z sosem, rozkładamy na talerze. Danie ozdabiamy odrobiną koperku i startym serem.


MOJA OPINIA:

Świetne makarony, o naturalnym składzie!
 Jak widać na zdjęciach, kolor i kształt po ugotowaniu pozostaje taki sam, makaron nie skleja się i nie rozpada. Jest bardzo smaczny, można go przyrządzać na wiele sposobów, pasuje prawie do wszystkich dań.
Na stronie producenta- Bartolini jest ogromny wybór smaków, kształtów.
Jest to moja pierwsza przygoda z tym oto makaronem, ale na pewno nie ostatnia

OCENA: 5/5

Uwielbiam takie dania, a makaron mogłabym jeść na okrągło :-)

A Wy co sądzicie o makaronie Bartolini?
Może macie swoje ulubione potrawy, z makaronem w roli głównej?:)



7 komentarzy :

Copyright © Kosmetyczna kraina . Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka